200年続く伝統の味。布海苔を繋ぎに用い、独特の製法により打った麺は「舌触り」「のど越し」「腰の強さ」「風味」は格別。「グルテンフリー」贈答用そば 【六代目繁蔵】 3人前

200年続く伝統の味をご自宅で

厳選した玄そばを自家製粉。

布海苔を繋ぎに用い、独特の製法により打った麺は「舌触り」「のど越し」「腰の強さ」「風味」は格別。 是非、格別な味そして注がれた人情を、ご家庭でお気軽にお楽しみください。 繁蔵のそばは、今話題の「グルテンフリー」の日本蕎麦。繋ぎに「小麦粉」の使用はありません。

【 商品内容 】

日本蕎麦(生麺) 600g(3〜4人前程度)

麺つゆ      3〜4人前(当店の目安)

からし      当地域の布海苔そばにかかせない薬味

とろろ      3パック

その他薬味    季節によって変化します

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繁蔵の歴史

越後十日町の東側に位置する田麦集落。 この田麦集落で、代々農家として生計を立ててきた初代繁蔵。自宅の裏山で野菜を作り、ソバを蒔く。「ごったく」(催事)では、収穫したソバを石臼で挽き、打ち、そして振る舞った。六代目 福崎平八郎(六代目 繁蔵)とキヨノ夫妻は昭和61年、代々受け継がれて来た繁蔵の想い、そして蕎麦の味を伝える小さな店「田麦そば」を始めた。 「六代目 繁蔵」54歳での挑戦である。越後十日町は、「雪ときものとコシヒカリ」の町である。 織物(着物)には糸を強くする為、あるいは仕上げに海藻の布海苔を使う。布海苔は蕎麦のつなぎとしても使用され、十日町の蕎麦文化「布のり蕎麦」を生んだ。当地では「へぎ(片木)」と呼ばれる木を剥いで作った四角い器に、茹で上がった蕎麦を一口程度に丸めて(※手繰りという)並べる。これを「へぎ蕎麦」という。 厳選した玄ソバを自家製粉し、つなぎには布海苔だけを使用した蕎麦の味は、味わっていただける皆様への感謝、当地への想いの味であると評判である。

Tamugi is located on the east side of Echigo Tokamachi, where the first farming generation of the Shigezou family lived. Their ancestors started by growing vegetables and buckwheat behind their home. During major social gatherings, what Tokamachi locals call gottaku, they have harvested our buckwheat and prepared soba from scratch to share with their community for generations. Not until 1986 did the sixth generation of Shigezou, Heihachiro Fukuzaki, decide to open a small shop with his wife, Kiyono. Echigo Tokamachi is famous for snow, kimono, and Koshihikari rice. Tokamachi’s traditional kimonos are strengthened with Funori seaweed woven into the fabric. Funori was also blended with buckwheat to create the unique Funori soba of Tokamachi. They love for their customers to enjoy their meal how they would at home with their family or at a party with their friends. To provide this experience, they have special soba containers made from the Hegi tree so that our cold soba noodles can be served in the middle of the table. They roll their soba into circular shapes and serve it in this container. This is called "Hegisoba". They has mastered the difficult task of producing soba without flour. With only buckwheat and Funori as the two simple ingredients, their soba has a uniquely pure taste. They invite you to experience our family heritage through this taste.

  • 3,221円(税239円)